kartvizit bir firmanın tüm imajıda olabilir, baskılı evraklarından biri de. ama genel olarak ilk izlenimi oluşturur.

genel olarak 8 x 5 cm ebatlarında kullanılır. çünkü cüzdan, dosya içi, kartvizitlik gibi objelerde ayrılan alan budur. 350 gr kuşe kağıt, 240 gr fantazi kağıt, 280 gr amerikan bristol kağıt kullanımı yaygındır. basılacak kağıda göre bazı sınırlamalar mevcuttur. kuşe kağıda ön-arka trigromi baskı mümkündür.
fantazi kağıtta trigromi baskı kağıt yüzeyindeki girintiler çıkıntılar sebebiyle yapılmaz. genelde fantazi kağıda pantone baskı yapılır. fantazi kağıt üzerindeki girinti çıkıntılar sebebiyle yoğun zemin kullanılmaz. yoğun zemin kullanımında boya zemini doldurmayacağı için forse arttırılabilir yada boya daha bir iki tur fazla verilebilir. fantazi kağıtların ön ve arka yüzeyi farklılık gösterir. arka yüzey ön yüzeye göre daha düz bir satıh oluşturur.

amerikan bristol kağıt ön yüzey düz bir satıh iken arka yüzey pütürlü bir yüzeye sahiptir. kartvizit baskısında arka yüzeye tek renk baskı daha uygundur.

kartvizit çalışmalarında basılacak evraka göre tasarım yada tasarıma göre baskı metodları seçilebilir. müşterinin standartları (kurumsal kimliği) varsa bu kimliğe uygun çalışılmalıdır.

kartvizit çalışılırken monitörümüzde gördüğümüz sanal büyüklük bizi yanıltabilir. çıkış alınarak yazıların okunurluğu, büyüklüğü vs.. gibi detaylar kontrol edilmelidir. kartvizit 10 numara bir tasarıma sahip olsada telefon yanlışsa sadece bir çöptür.
yaygınlaşan dijital baskı teknolojileri ile az adetlerde de kartvizit basabilmek mümkündür. dijital baskı (xerox sifido, konica&minolta vs.) yapılacak kartvizitler 300 gr kuşe kağıda basılır. dijital baskı ile daha yüksek gramajlı kağıtlara baskı yapmak hem makinaya zarar verir hem de genelde kağıt fırında takılır. ayrıca dijital baskı yapılan kartvizitlerde ön-arka birbirini tutmaz. kesim esnasında çarpıklıklar oluşabilir.

kartvizit genelde küçük ebatlı makinalarda basılır. 17 x 25 / 25 x 35 / 33 x 30 gibi kağıt formuna baskı yapılır. ön-arka kartvzit için tumba yada revolta baskı yapılır. tumba baskı için alt ve üst taraftan makas payı bırakılmalıdır. pantone baskı yapılacaksa zemin üstündeki logo ve yazılar overprint verilerek şişirilmelidir, bu logo ve yazıların etrafındaki beyaz gölgeleri önler.

ayrıca pvc üzerine kumlama, teslin sıvama gibi farklı tekniklerle alternatif kartvizit çalışmaları yapılabilir.
masaüstü yayıncılıkta yoğun olarak basılan materyal olan kartvizit oparant yönleri olsada kurumsal kimliğin değişmez bir parçasıdır.

0 Comments