İspanyol Heykeltraş Juan Botella Lucas'ın solo sergisi "%99 Sünger %70 Su" 22 Ocak- 28 Şubat 2009 tarihleri arasında Pi Artworks Tophane'de devam edecek.
Serginin kavramında en çok öne çıkan noktaların: hayat ve ölüm, hareket ve hareketsizlik, canlı ve cansızların başlangıcı ve sonucu, ses ve sessizlik, savaş ve can sıkıntısına karşı oyun olduğu belirtiliyor.
1970 Madrid doğumlu olan Juan Botella Lucas, 1995 yılında Madrid UCM Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü’nü bitirdi. 1998 yılından beri Türkiye’de yaşayan Juan Botella Lucas Mersin Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır. 2007 yılından itibaren Pi Artworks tarafından temsil edilmektedir. 2008 yılında Piartworks’teki ilk sergisi Aklını Oynatmalar2 ile hatırladığımız Juan Botella Lucas’ın bu sergisi hayata ve ölüme dair sıradışı duruşunu tüm yalınlığı ile gösteren heykellerden oluşuyordu. Ayrıca katıldığı önemli sergiler arasında, 2001 yılında Levent Çalıkoğlu'nun küratörlüğünde ki Ölüm=Ölüm, Hafriyat Grubu ile birlikte katıldığı 10. İstanbul Bienali, 2003 yılında Mısır-İskenderiye’de katıldığı 22. Akdeniz Bienali yer almaktadır. 1999 yılında Berlin Güzel Sanatlar Akademisi tarafından "meister schuler" ödülünü almıştır.
% 99 Sünger %70 Su sergisinde 28 adet üç boyutlu çeşmeler, mezarlar, ağızlar, yumurtalık ve başka kompozisyonlardan oluşan çalışmalar yer almaktadır. Galerinin iki ayrı mekanında sergilenen eserler aynı süreç içerisinde yapılmış, birbirini tamamlayan bir projenin sonucudur. Ana galeride temsil konusu olarak özellikle suyla ilgili; çeşmeler, musluk, boru şekilleri gibi çalışmalar gösteriliyor. Diğer mekanda ise suyun yanında kabirler ( Osmanlı kabri ve yılan mezarı), anatomik ayrıntılar (dişler, ağızlar, köpek burnu, yumurtalık,...) ortaya çıkıyor.*
*alkış
Sergide susuzluktan yok olma ya da sular altında kalma ihtimalini ele alan Juan Botella Lucas “ %99’u sünger ile yapılmış eserleri %70 su oranı taşıyanlara sunuyorum. Sünger’den yaptığım su gibi görüntülerle bu olanaklara gönderme yapmamın yanında, (%99) kullandığım su çeken poliüretan, yani sünger malzemesinin karşısında vücudumuzun ( %70)’ in su içermesi, bu ihtimallerle karşı farklı bir bakış açısı getiriyor: çeşme bizi topluyor, biz onlara suyumuzu verebiliriz, tükürerek, ağlayarak ya da tercihen daha içten bir şekilde. Yarasın! ”

% 99 Sünger %70 Su sergisindeki çalışmalarının daha önceki sergilerdeki konular ve şekillerle hep aynı, azar azar veya birden değişen sonra yeniden aynı olduğunu, bu bağlamda ise hem devamlılık hem de yenilik olduğunu belirten Juan Botella Lucas’ın sergisi 28 Şubat 2009 tarihine kadar galeri 1 ve 2 de devam edecek.
Pi Artworks Pazar hariç her gün 10.30-19.30 arasında veya randevu ile gezilebilir.

0 Comments